En Natt

En redig man gick in på en bar i en liten by i norra sydamerika. Han satte sig och beställde en cola. Han fick en cola med ett sugrör så rosa som det finaste silke. Han sippade långsamt och njöt av sin cola samtidigt som han iakttog folket. Tre lågdjudda män spelade kort med tröttsamma blickar. En av dem hade en mörkblå keps med texten "I am a pirate".  Lite längre bort satt två unga kvinnor och talade. Den ena av dem, den lite längre, gav den andra en sedel. Sedan gick hon, den kortare, till baren med sedeln, och gav den till mannen. Han visste inte vad det handlade om och förklarade på renaste spanska att han inte förstod. Damerna log smått och gick långsamt ut.

Mannen var inte en man av sådant slag som inte kunde ta emot en slant helt omotiverat, men han blev nyfiken och smög efter. Han lämnade colan på bardisken, ungefär till tre-fjärdedelar uppdrucken. När han gick ut såg han kvinnorna sätta sig i en jeep och innan motorn hade startats sprang han mot dem. "Vad är grejen med sedeln?" frågade han med en min som förklarade att han var nyfiken snarare än moraliskt rättsträvande. Inget svar gavs, men ytterligare sedel överlämnades innan kvinnorna körde iväg, hastighetsgränsen till trots. 

Han la sedeln i plånboken och gick vidare. Han tänkte att även om han nu var en två sedlar rikare man, så ville han ha svar på detta mysterium. Han ägnade inte situationen några större tankar, utan slog fast blicken på havet. Han gick mot havet, förbi små halvförfallna hus vars fasader lös upp av solen och vars inneboende satt utanför under parasol och hälsade på honom. Det var inte i brist på respekt som han avslog möjligheten till ett par samtal med lokalbefolkningen, utan längtan till havet som drev honom vidare. Där den dåligt asfalterade vägen tog slut, och stranden tog vid, stannade han.


H

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0